iPhone suya düştü, kurtarmak için ne yapmalıyım?

iPhone suya düştü, kurtarmak için ne yapmalıyım?
2019-03-21 20:37:49 0 Yorum Yazan: FixPoint Okunma: 24270

iPhone suya düştü, ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız size önce neleri yapmamanız gerektiÄŸinden ve doÄŸru bildiÄŸiniz ama aslında yanlış olan ÅŸeylerden söz edelim.

iPhone suya düştükten sonra eğer tuzlu suya düştüyse genelde karşılaşılabilecek arızalar ahizeden ya da iç kulaklıktan ses gelmeme, ısınma problemi, ekran kararması, flaşın yanık kalması, şarj olmama, dokunmatiğin çalışmaması, parmak izi okumama gibi oldukça can sıkıcı problemlerdir.

Peki bu ve benzeri arıza durumlarında doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?


Bunlara da göz atabilirsiniz!...


iphone-sivi-temasi

iPhone'u pirince koymak

iPhone'unuz suya düştüyse cihazınızı pirince koyup pirinçte bekletmek zaman kaybından başka bir şey değildir. Bu yöntemin akıllı telefonlar çağında hiç bir işe yaradığı söylenemez. Zira suya düşen telefonu pirince koyma efsanesi tuşlu telefonlar zamanında henüz dokunmatik akıllı telefonlar ortalarda yokken uydurulmuş bir şehir efsanesidir. Söz konusu suya düşen telefonu pirinç dolu bir torbaya koyma eylemi keza pirinç tozlarının telefonun içine girerek sıvıyı emme düşüncesi sonucu ortaya çıkmış fakat bu yöntem yukarıda da değindiğimiz gibi hiç bir olumlu sonuç getirmemektedir.

iPhone'u fön makinesi ile kurutmak

Suya düşen iPhone'u bir fön makinesi yani saç kurutma makinesi ile kurutmak cihazınıza fayda yerine zarar getirmektedir. iPhone'un içindeki sıvıyı kurutmak amacıyla başvurulan bu yöntemle hem zaman kaybetmiş olursunuz hem de iPhone'a direkt olarak sıcak hava uyguladığınız için cihazın anakartının korozyona uğramasına yani bağlantı soketlerinin ve entegrelerin paslanmasına sebep olursunuz.

iphone-suya-dustu

Suya düşen iPhone'u şarja takmak

Maalesef en çok yapılan yanlışlardan biri de iPhone suya düştükten bir süre sonra kapandığında tekrar açılır düşüncesiyle ÅŸarja takmaktır. 

Bu hem sizin hem de cihazın güvenliği için de tehlikeli bir eylemdir. Sıvı temasına maruz kalmış bir iPhone'u şarja taktığınızda cihaz içinde sıvı dolaşımı olabileceği için cihazınız iletken konumundadır. Dolayısıyla elektrik çarpmasına maruz kalabilirsiniz. Diğer yandan sıvı iletken bir madde olduğu için suya düşmüş herhangi bir telefonu şarja takmak soketler ve entegreler arası iletkenlik sağlayacağı için kesinlikle önerilmez ve cihazınız tamamen çöp olabilir.


Peki sıvı temasına maruz kalmış bir iPhone'u kurtarmak için neler yapılmalı? iPhone suya düştüğünde ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz? İlerleyen günlerde başka sorunlarla karşılaşır mıyız? Dilerseniz biraz da bunlardan bahsedelim.

Yukarıda değindiğimiz gibi yapılmaması gerekenlerin yanında gerçek anlamda yapılması gerekenleri adım adım sayacak olursak bunların en başında iPhone'u en yakın bir FixPoint mağazasına getirmek gerektiğini söyleyebiliriz. Zira suya düşen iPhone için zaman çok çok önemlidir. Her geçen saniye cihazın aleyhine işlemektedir. Sıvı temasının en büyük olumsuz etkisi cihazda bırakacağı korozyon yani paslanma etkisidir. Eğer cihazın anakartı üzerinde bulunan dokunmatik, ekran ve batarya soketleri gibi önemli parçaların soket kısımları paslanırsa geri dönüşü oldukça zordur. Cihazının derhal sıvı temas arızalarında kullanılan ve özel solüsyonlar vasıtasıyla temizlenen bir sıvı onarım cihazına tabi tutulması gerekmektedir.

DiÄŸer yandan iPhone'un ne tür bir sıvıya maruz kaldığı da büyük önem taşımaktadır. EÄŸer cihazınız tuz veya asit oranı yüksek bir sıvıya maruz kaldı ise kurutma ya da diÄŸer yanlış bilinen eylemlerin tam aksine cihazı önce kapalı konuma getirerek ardından tatlı suyla (kaynak su) yıkamak gerekmektedir. Bu iÅŸlem cihazının içindeki tuzlu ve asitli suyu temizleyecek ve korozyana uÄŸrama riskini minimuma indirecektir. 

Gelelim iPhone suya düştüğü zaman ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz konusuna. Aslında iPhone'da sıvı teması sonrası oluşabilecek arızalar bir iPhone'un başına gelebilecek bütün arızalar neyse hemen hemen hepsidir diyebiliriz. Sıkça karşılaşılan arızalar baktığımızda ise bunlar genelde sıvının etkisini ilk gösterdiği parçalardan kaynaklı arızalar olmaktadır. Sonrasında kuracağımız cümleler bellidir.

Örnek vermek gerekirse bunlar: "iPhone suya düştü ses gelmiyor", "iPhone suya düştü ısınıyor", "iPhone suya düştü ekran karardı", "iPhone suya düştü flaş yanıyor", "Suya düşen iPhone 6 tamir edilir mi?", "iPhone suya düştü şarj olmuyor", "iPhone suya düştü dokunmatiği çalışmıyor", "iPhone suya düştü parmak izi okumuyor" gibi cümlelerdir.

Şayet ilerleyen dönemlerde bu ve benzeri sorunlarla karşılaşır mıyım? diye soracak olursanız cevabı oldukça basit. Sıvı temasına maruz kalmış ve sıvı hasarı almış telefonlar eğer yerinde ve gerektiği gibi tamir edilmezse bugün olmasa bile bir gün mutlaka sorun çıkaracaktır.

Eğer sizin iPhone'unuzda sıvı teması olduysa hiç vakit kaybetmeden cihazı kapalı konuma getirin ve hemen bir FixPoint mağazasına uğrayın.


Yorumlar

Yorum yaz

Benzer Yazılar